Friday, March 27, 2009

which one?

since braces is such a hot topic here, i would like to introduce other types of braces other than the conventional metal braces we often see:

1. ceramic braces

while conventional braces use metal brackets (the square metal thingy we cemented on your tooth) to align your teeth, ceramic braces use tooth-coloured ceramic brackets. so they will 'blend-in' with your teeth and less noticeable compared to metal brackets. Tom Cruise wears this type of braces. the cost? about RM1k more than the metal ones. however there are cases that doctors are unable to use ceramic braces, such as tooth that needs super high force to be moved.

2. lingual braces

these are braces that are fixed behind your lower teeth near your tongue. metal brackets are used in this type of braces. not many specialist recommended this though, because treatment will usually takes much longer than usual and patients are not usually able to keep the teeth and braces clean. not to mention they always cause tongue ulcers.

3. self-ligating braces

visually there's no difference whatsoever between this type and the conventional ones, but the length of treatment with self-ligating braces is cut into half compared to normal braces. means you will only wear braces for two years or less. but to have this type of braces you have to add about RM2k more to the cost of normal braces. self-ligating braces also comes in tooth-coloured brackets.

69 comments:

Anonymous said...

Dear Dr. Hzefah,

1) Adakah Daemon Braces tu termasuk dalam category self-ligating?

2) Berapakah kos pemasangan Daemon braces (in general)?

Terima kasih :)

Yang benar,
Si Gigi Mancung

mrshzefah said...

hello si gigi mancung...
1. yup, damon system is a brand of self-ligating braces as well as other brands such as vision lp, smart clip etc
2. kos pemasangan rm6500++

azura said...

drhzefah, useful blog/link indeed. hope you dont mind that i add u to my blog list.

i was supposed to do root canal and crowning treatment, tapi ntah macam mana destist tu cakap the condition akar gigi tak sesui untuk buat crowning (via x-ray yamg masuk2 jarum halus dalam gusi tu). she suggested me to do dentures or bridging instead. aiyaarkk...just not ready to do dentures, blum bersedia untuk rasa 'jadi tua'. as for bridging plak, it costs me an arm and a leg

mrshzefah said...

hi azura,
does that tooth gives you problem lately? coz u can delay cabut tu for as long as it can... just the q of whether u are willing to take antibiotics once in a while..

att said...

salam..
sy nak tnye psl retainer..
sy dh pakai bonded retainer utk gigi bawah..
and waktu braces nak buka, doc sy syorkan pakai transparent retainer pula..
so, should I follow his advice..ataupun maybe pakai transparent tu utk gigi atas je..since gigi bawah dah ada bonded kan.. hope u can help

mrshzefah said...

hiya att,
tak salah pun pakai transparent retainer tuh 4 gigi atas je since dah ada fixed retainer 4 lower... but then again, kalau nak pakai yg transparent tuh 4 both atas n bawah nak kena pulak bukak yg bonded tuh kan.. which one yg you feel more comfortable? if you're already comfortable with the fixed one then go on jelah. yg transparent tuh susah skit sbb kena bukak2.. kan?

Fida said...

Saya berminat untuk pakai braces.how much ye kos yang paling minimum di klinik u because i punye budget sangat minimum..thanks.

mrshzefah said...

hiya fida,
kos pasang braces di klinik kami adalah rm4500, sbb rawatan braces kami dilakukan oleh visiting specialist. however kos tuh tak termasuk consultation, rawatan yang perlu sebelum pasang braces, xray dan rawatan selepas habis pakai braces.

travis said...

salam dr, sya ad beberapa soalan
1.sy br memakai braces jenis daemon braces, knp braces sy tidak mempunyai color?? atau boleh x sy ttpkan color utk next appointment??
2.sy mengalami bibir pecah.. adakah ini boleh mengundang ulser mulut dan bagaimana ulser mulut boleh berlaku ketika memakai braces??
3.adkh disebabkan pemakaian braces mulut boleh berbau disebabkan air liur yg terkumpul disekeliling braces dan bolehkah penggunaan listerine bg pengguna braces??
4. bolehkah dr syorkan pemakanan dan kaedah makan yg sesuai bg pengguna braces kerana kunyahan sukar dilakukan??

Fida said...

One more question if pregnant boleh ke pakai braces???

travis said...

salam dr, sya ad beberapa soalan
1.sy br memakai braces jenis daemon braces, knp braces sy tidak mempunyai color?? atau boleh x sy ttpkan color utk next appointment??
2.sy mengalami bibir pecah.. adakah ini boleh mengundang ulser mulut dan bagaimana ulser mulut boleh berlaku ketika memakai braces??
3.adkh disebabkan pemakaian braces mulut boleh berbau disebabkan air liur yg terkumpul disekeliling braces dan bolehkah penggunaan listerine bg pengguna braces??
4. bolehkah dr syorkan pemakanan dan kaedah makan yg sesuai bg pengguna braces kerana kunyahan sukar dilakukan??

mrshzefah said...

hi travis,
1.daemon braces memang tak de pilihan kaler sbb dia tak pakai o-ring (getah) yg berkaler tuh
2.bibir memang akan pecah skit bila mula2 pakai braces, its part of the way your mouth nak biasakan keadaan. try using lip gloss utk kurangkan kejadian pecah tu
3.braces tempat paling senang lekat makanan, itu part of reason kenapa mulut senang berbau bila pakai braces. listerine can help, though its better kalau awak boleh brush after makan..
4. makan makanan yg soft untuk time baru2 pakai nih, pastu upgrade ke makanan yg lebih keras bila awak dah makin biasa dgn braces dlm mulut.

to fida,
pregnant boleh je pakai braces, but i would advice taking extra calcium supplement for stronger teeth.

travis said...

salam dr..
1.nak tanya, braces yang pakai o-ring (getah) tu dalam kategoru braces mana satu??
2.dr, salah satu bracket braces saya menjadi hitam, knp ini berlaku??

Anonymous said...

salam dr..
1.nak tanya, braces yang pakai o-ring (getah) tu dalam kategoru braces mana satu??
2.dr, salah satu bracket braces saya menjadi hitam, knp ini berlaku??

Anonymous said...

salam, hi dr.
at your clinic ada damon braces x? i'm interested. one more thing, i wanna ask for your advice, i have this one dentist that i used to go to since i was little until now. im thinking of getting my braces from him, since he have my report and everything. but still im looking for other clinics too maybe cost less. is it ok?

and another thing how about gigi yg dh buat root canal, can it be treated with braces pulak? cause in my case, my 2 front tooth tu senget and one of it i dh buat root canal. so how about it?

your advice is very much appreciated. thanks

ahmad khairul nidzham said...

sye nk pkai braces...kn u tell me overall minimum cost for it

mrshzefah said...

to travis: sorrrryyyyyy sgt lambat reply. o-ring tuh pada braces yg biasa (convensional metal). bracket jadik hitam? itu saya tak sure, nih first time dengar bracket jadi camtu. ada terlekat makanan kut??

to anon: self-ligating braces mmg ada, tapi brand damon tuh subject to availability. kita kat sini biasa guna visionLP. the cost is rm6500 (termasuk downpayment rm2500). which dentist you would like to go is totally up to you, dear. it is better howover to stick to one dentist for as long as possible.
root canal treated tooth boleh pakai braces, tapi movement dia is a little bit limited. maknanya kalau gigi tu senget kita boleh improve placement dia, but perhaps tak dapatla buat lurus sgt.

to khairul: overall min cost for braces is consultation+xray+studymodel+braces, that is (RM) 60+100+30+4500=4690. consultation n braces are specialist's charges n not mine.

Anonymous said...

thanks for the info dr.
im actually interested in the self ligating braces, one is because i read about not having to extract your teeth like the conventional braces do as to provide more space. but then again it is quite expensive and since my father can only tanggung downpayment and i have to bayar the rest :) is it still gonna give the same result? self ligating and the conventional braces. what say u? :)

thanks again dr for your info! ;)

mrshzefah said...

to anon;
ermmm, dr mana awak dpt ek kalau self ligating takyah cabut? sbb setahu saya, cabutan ni perlu on both self ligating n convensional braces kalau need of space to correct the malalignment is more than 4mm. cuma kebaikan self ligating ni is dia reduce length of treatment by 50% (maknanya kalau braces biasa amik masa 2 thn, self ligating cuma setahun) n dia senang nak dicuci, thus kejadian white spot caries lepas bukak braces akan kurang. result wise, perhaps self ligating lagi best la sbb kita cepat je dpt tgk gigi kita lurus. kalau convensional tuh memang amik masa so kena sabar.
good luck in deciding!

borghans said...

hi,
im bob,i nak buat whitening gigi,ganti gigi atas,yang dah mati kot,samakan gigi bawah sebatang dua je kot tp xnak pakai braces,bole tak bg estimate cost?

tq

Anonymous said...

Saya nak tanya berapa kos untuk rawatan pedakap gigi secara keseluruhannya. Saya telah membayar sebanyak RM 1500 sebelum ini untuk diukur sebelum pedakap gigi di pasang

mrshzefah said...

hi bob,
sorry for my late reply. whitening untuk gigi yg dah mati i dont really recommend la sbb kengkadang after a while dia jadik kaler asal balik. much better if u do crown or veneer, long-term effect n kuat. price around rm600-800, bergantung pd jenis crown ape yg awak nak. same goes to kalau nak ratakan gigi bawah tapi tanak pakai braces. the alternative is crown/veneer jugak.

budak _kecik said...

hi..sy berminat utk pki braces sbb susunan gigi sy truk sgt..doc ckp sbb masa kecik gigi sy terlalu kecik so bila replace ngn gigi bru dia mcm amik space..
sy blaja abroad.cost sini sgt mahal klu convert into currency msia almost 10k. sy ad try nk wat kat msia tp 2 dentist dh sy jumpa dua2 pun menolak request sy ni..
skang sy dh umur 22thn..by the time sy abis blaja dh 25thn.time tu bleh lg ke pki braces or do u have any solution?

nur cahaya said...

doktor,.. kalau dh pakai band (utk 4 gigi belakang tu),..& dah cabut 4 batang gigi, pastu kita transfer kat klinik lain boleh k? maksudnye bracket utk gigi2 lain tu, kita sambung pakai kat klinik lain? sbb sy ade mslah sket.. tmpat keje skrg dgn tmpat sy wat consultation dulu jauh.. kalo nak wat kat klinik same gak, cam susah je.. Skrg sy dh pakai band. gigi je blum cabut kesemuanya lagi,..hu3~

dyana said...

salam,.. doktor,
bleh ke kita wat RCT utk gigi belakang yang dipakaikan band? tiba2 rasa sakit pulak satu gigi yang ade filling tu.

Anonymous said...

doktor..
sblum nak pki braces..
kalau kena cabut gigi...
sakit x??.
or dia akan bagi bius..?

mrshzefah said...

hi all,
to budak kecik:
not a problem!! saya ada pt braces umur 40 thn! so umur tak jadi masalah. yg penting awak boleh keep up to your monthly appointments.
to nur cahaya:
no a problem as well! cuma jgn lupa get a referral letter dr your old dentist so that your new dentist tau nak continue kat mana!
to dyana:
boleh.. takde masalah!
to anon:
mestilah bagi bius! kalau dah ada bius patut tak sakitla kan? :)

Efah said...

Salam Dr. Hzefah :)

Gigi saya (upper & lower teeth) ada slanting outwards sedikit (terutamanya gigi bawah) jadi saya inginkan struktur gigi saya lebeh lurus daripada sekarang ni. Jadi, saya nak tanya:

1. Braces dapat tak luruskan struktur gigi saya tu untuk jadikannya lebeh lurus?

2.Kena pakai retainer & braces ataupun pakai braces je untuk rawatan ni?

3. Selalunya berapa lama kena guna braces untuk luruskan gigi yang slanting?

Terima kasih, Doc :)

mrshzefah said...

hi efah..
yup, braces mmg tujuannya nak luruskan gigi yg senget.. n retainer memang perlu untuk kekalkan kelurusan gigi yg dah undergo braces, esp for adult patients.. braces treatment ni standard time biasanya for adult is 2-3 yrs.

adilahamzah said...

salam dr hafizah,

very nice page n its seem that i found the right place to express my problem..sy mpunyai mslh gigi dpn yg agk terkeluar dr sangkarnya..ckit sgt..huhu..mslh x teruk pun tp ia sgt membengangkan bila mnjadi bhn tertawa adik sy..i'm only a student, kalau mlibatkn struktur gigi yg x truk mcamana kosnya? adakah mencecah rm4k jgk?

Anonymous said...

hi doc.sy skg student ukm bangi.jauh ke jarak antara klinik doc nga ukm bangi?dan saya ingin memakai damon braces.ada x kat klinik doc n brapa total cost dia?

Anonymous said...

salam dr hafizah.sy ada sdikit pertanyaan..dulu sy bercadang pakai braces di gov klinik tp terpaksa menunggu lama..so decide nak pakai kat private..pakar ortho kata gigi atas sy mmg byk berlapis dan gigi bawah sy susunannya lari.sy ingin memakai damon braces.perlukah gigi sy dicabut?

QLATE SHOP said...

salam doc,
sy dah berumur 27 thn suppose to be boleh la kan pakai braces, satu dari gigi depan (sebelah gigi taring) terkeluar, boleh pakai lingual nraces x( seems not applicable jek) sy igt nak buat lingual braces, supaya org xnampak . berapa kos untuk braces jenis ini?

then , why it takes longer time then yg biasa.

ras said...

salam. dr, mmg wajib pakai braces dulu ke before retainer? if nak pkai retainer sahaja boleh? gigi saya elok dan cantik cume gigi atas yg dua dpn jongang sikit saja. so pakai retainer sahaja boleh? if boleh, hw much it cost?

Anonymous said...

hai doc..slalu nya doc cas brapa yea..untuk first payment..rm 500??

ras said...

i would like is it okay just wearing retainer without wearing braces. my teeth are okay. but i just wanna wear retainer. is it possible? if yes, then how much it cost?


thnks,ras nadhirah

mrshzefah said...

hi adila,
kalau dah namanya braces mmgla akan reach 4k ye cik adik.. nak buat cemana harga metal brace tu je lebih dr rm1k, belom lagi peralatan lain..
kalau sikit sgt sengetnya saya suggest in office correction mcm veneer or crown, ok?

hi anon,
ukm bangi teramat2la dekat dgn klinik saya.. saya selalu lunch kat unikeb tu hehe
kita ada self ligating braces, tapi bukan brand daemon..

hi anon,
kalau mmg byk berlapis memang kena cabut la dik.. sbb nak dpt kan space untuk luruskan gigi..

mrshzefah said...

hi Qlate,
lingual braces tak sesuaila untuk gigi depan.. n dia amik masa lebih skit sbb susah nak tarik gigi ke position yg dikehendaki dari dalam. kalau satu je gigi yg tak betul kedudukan dia saya suggest awak buat crown. lagi cepat dan cost-effective..

hi ras,
ermm berapa umur awak ek? kalau retainer je biasanya utk patient <16thn bolehla gigi tu gerak. kalau kita dah tak membesar lagi solution terbaik still braces, or maybe removable appliance.

hi anon,
1st payment untuk ape ye? kalau braces 1st payment is rm1500

ras said...

oh me, 19. tak boleh ye if retainer je? my teeth are okay. if mmg nak retainer je berapa cost?

Anonymous said...

hi doc,

bolehkah sekiranya saya dah pakai braces kat tempat lain dan mahu meneruskan rawatan susulannya di klinik doc?

ira

ayu said...

salam dr, sy bercadang utk pakai braces sbb gigi sy berlapis agak teruk jg...selalunya berapa lama kita perlu pakai retainer? kena pakai seumur hidup ke after pakai braces??or 6 bulan dah mencukupi supaya gigi tak gerak ke posisi asal balik?

wan said...

salam doc.saya student upm,serdang.jauh x tmpt saya nga klinik dok..saya bercadang nak pakai metal braces lepas raya nanti..brapa kos min dan max bagi braces tu?? 1st payment rm1500 kan??tq

Anonymous said...

salam dr,

apa puncanya gigi boleh jarang ? Pada asalnya gigi mmg rapat. Yang jarang tu dalam 2mm Ini terjadi pada gigi atas dan bawah.

apa treatment yng saya boleh buat untuk selesai masalah ini.

Boleh dr bg jenis treatment /tempoh treatment and kos untuk atas masalah gigi jarang.

Boleh bagi suppliment yg sesuai untuk pastikan gigi sentiasa sihat.

Anonymous said...

doctor, umur saya baru 18 thn. saya mempunyai gigi yg agak jarang di bhagian ats. braces yg invisible ada tak doc? berapa harganya? berapa tahun kena pakai? terima kasih.

husna said...

Dr, kt clinic dr bole wat teeth implant x? how much is the cost for single implant?
kalu lpas implant, bole pkai braces x?
paling lame, brp bulan/tahun kne pkai braces sbb sy nk brkahwen akhr thn dpn. =)

admin Komuniti Braces said...

jom ke komuniti braces :)

enaz said...

Salam doktor... saya nak something boleh... saya juga memakai braces... saya nak tny,semalam doktor saya telah pasang kan skru pada gg saya, saya kurang jelas fungsi skru itu,bloeh x doktor tolong jelaskan? TQ

Anonymous said...

salam doc, sy baru pakai braces 3 hari tp some of bracket sy dah mcm terhakis sikit besi die. tbe2 je nmpak lobang ckit2, comel2 je lobangnye. memang mcm tu ke doc? normal ke?
sy tak ramai kawan yang pakai braces ni, so sy tak tau nk rujuk sape and tny sape. blog2 mcm ni je lah yg membntu sya.. harap diberi jawapan :)

nurul said...

salam doc, sy baru 3 hari pakai braces but some of the brackets mcm dah terhakis sikit2 besi die. comel2 je lobangnye. is it normal? kenape yer jd mcm tuh?
thnx.

sy xramai kwn yg pakai braces nih, so blog2 doctor mcm ni la yg blh tlg sy. harap diebri jwpn:)

haf_nurul said...

salam doc, sy baru 3 hari pakai braces but some of the brackets mcm dah terhakis sikit2 besi die. comel2 je lobangnye. is it normal? kenape yer jd mcm tuh?
thnx.

sy xramai kwn yg pakai braces nih, so blog2 doctor mcm ni la yg blh tlg sy. harap diebri jwpn:)

Anonymous said...

Doc,kalau sy nak brace untuk gg atas..berapa yea harga kat tempat doc..

Anonymous said...

hi doctor..

Sekadar ingin bertanya..dulu saya pernah pakai braces,tp pd gigi atas saja...braces telah dibuka 6 tahun yg lalu..skrg ni saya perasan yg gigi saya mcm nak kembali mcm sebelum pakai braces...saya buat di klinik swasta...persoalannye,perlu ke saya pakai braces lagi sekali?atau ade alternatif lain?

Tq doc

Ieyna

Anonymous said...

Salam doctor..

if nk pakai brace utk gigi atas je brape eh?total price?thanks :)

Anonymous said...

doc, kalau saya nak pasang braces, initial proses kena brp lama? maksud saya utk xray, cabut, & etc.. sbb saya plan nak settle masa sem break. tapi, kampung saya di penang.. dan first time consult dr normally charge brp? =) saya student sje... kena prepare utk fees sblm consult:) pls reply.... thx~

Dian S M Zaidi said...

Assalmamualaikum Dr Hzefah.

Im a dental student and im currently in doing my 3rd year in India. I have a friend who's interested in wearing braces. But he's in Malaysia. He was asking me about how much does it cost to wear braces and is it true that gov clinics only treat budak sekolah je yang pakai braces? Orang tua dia suruh buat kat swasta. I kinda dont know what to tell him (my friend tu pulak penyegan sunggoh nk g tanya sendiri cett!) If you dont mind would you tell me roughly dalam berapa range nak buat braces? And tak semestinya kena bayar semua terus kan?

TQ for ur time. :)

siti nur farhana said...

salam Dr. I've started using braces since December 2010 and have it in Yogyakarta since i further my study here. Right now my dentist said i just need to wait for my teeth to be stable a bit more. Not sure how long. At first he said i can take it off before i go home (for good) end of this month. if i were to continue wearing my braces, would u accept my case? and how much do u charge for it? However, if i already took if off, and were to wear my retainer back home in Malaysia, how much do u charge for the retainer? Tq!!!

mrshzefah said...

salam,
hi ira,
rawatan susulan boleh, just make sure awak ada referral letter dr your previous doc supaya kita tau mana nak sambung ok?

hi ayu,
6 bulan tak cukup, especially kalau umur awak 16 ke atas. kalau boleh selama yg mungkin.

hi wan,
yup, 1st payment rm1500. and tak, klinik kami tak jauh dr upm.

hi anon,
kalau awak pernah cabut gigi belakang, gigi depan mmg boleh jadi jarang. atau kalau awak ada masalah gusi pun gigi boleh jadi jarang.

hi anon,
invisible braces takde, alternatively awak boleh pilih tooth-coloured braces (ceramic braces)

hi husna,
boleh buat implant, kita panggil pakar. tapi kos dia tinggi skit (sbb pakar yg buat) dlm rm8000 sebtg. actually kena pakai braces dulu baru boleh implant :)

CikMakhlukBumi said...

salam doc...
sy nak tanya, biasanya damon braces, pemakaiannya brp lama ya? sy ade dengar, ada yg selama 1tahun jer, ada ke?..tq

Anonymous said...

salam Doc,
sy ada masalah dengan sebatang gigi depan yang terkeluar dari tempat yg sepatutnye. masalah utk sy memandangkan sy kdg2 xdpt sebut bbrp perkataan dgn btul semasa mengajar. ape rawatan yg spatutnye utk sy ye Doc? umur sy 24 thun..kalau sesuai sy nk dtg klinik doc memandangkan sy tinggal di bangi..TQ Doc utk perhatian..:)

zura said...

hi doc,

brape kos utk the cheapest braces? ape beza braces tu dgn yg lain?

Thank you.

Iffah Dexter said...

ni iffah,
doc kalau kita pakai braces yg ats saja kos dier berapa?? than kalau ats & baah kos dier berapa?
sorrry banyak soalan nyee...

MEI THENG said...

hi doc, how much is ceramic braces at your clinic?

echa said...

salam doct..
saya ada masalah gg jonggang tapi rata dan tersusun ,nak tahu jenis braces mana yang sesuai untuk sy pakai dan biasa brapa lama...ada tak jenis braces yang boleh removable mksdnya kita boleh buka braces pd wktu tertentu n then pasang balik..
TQ

Zakiah Zakaria said...

As-salam DR,
boleh tak kita pakai braces kalu kita nak rapatkan gigi yang tak tumbuh kat tempat dia???jarak gigi yang paling maksimum utk pakai braces berapa ye??

gula hangus :D said...

Dr, saya dah pakai braces last week, doctor cakap saya punya ni self ligating tapi saya tak tahu la Damon ke apa kan. memang semua self ligating braces tak ada color eh? sebab masa saya dah siap , and jumpa nurse, nurse tu cakap, colour pakai masa rawatan braces saya ni dah nk siap (mmasa dah dekat" nk ditanggalkan)

kiranya memang saya boleh pakai kaler ke? tapi kenapa lambar lagi baru blh pakai ye?

Anonymous said...

hi doc
sy nak buat braces self ligament (ino Ovation R) kos yg klinik tu bg adalah RM7500 (include retainer)
tp ni x termsuk, consult,scaling, x ray n cabut gg yg 4 btg tu
it is reseonable?
kalo kat klinik doc bp yer kos yg sy nak buat ni?

Anonymous said...

dr, saya ingin bertanya kenapa dlm banyak2 bracket yg self ligating, damon yg paling glamor?

Anonymous said...

salam dr. skrg saya di oversea dan plan nak buat self lighting braces bulan lepas raya tahun depan.. adakah kos sekarang masih sama RM6500++

Mimi

Anonymous said...

slm doc..nk tnya boleh x pakai braces utk.gg ats shj?
tira