Thursday, October 1, 2009

bridging the gap

salam to all,
i hope its not too late to wish all readers eid mubarak... my family, my staffs and i wishes that this eid will bring all of us happiness and barakah..

today i would like to highlight a plea from one of our readers. its on the 'bridge' subject. as you all know, doing bridge requires quite a hefty amount of money, especially if we want to replace more than one tooth. and this treatment is quite permanent; meaning once you do this treatment, turning back is a more costly option, whether in terms of money or even to our teeth. but nonetheless it is a treatment i highly recommend as compared to dentures. of course, its maintenance in order to ensure its longlastingness is also upmost important, as also the maintenance of our general oral health.

so here it goes:

Anonymous said...

Salam and hello everyone, please cite sikit pada saya pengalaman saudara / saudari yang pernah buat bridge gigi(bridge sahaja ok)..saya nie tgh dilema nak buat ke taknak bridge sebab takut hasilnye tak cantik atau ade ape2 side effect..jadi mengikut pengalaman korang, cite la macamana korang mase buat brige tu..sakit ke tak..lepas buat tu sakit ke tak..bape lame sakit tu..and if after dah ilang sakit tu korang ade hadapi ape2 masalah tak and nak cure nyer macam mana, please bagitau saya..ni add. email saya :wdt_arte@yahoo.com…pengalaman all of u sangat bermakna buat saya..please guide me

you guys are more than welcome to leave your feedback here or email straight to her/him. to me, we always have to check and balance on the pros and cons not just on the pain matter but take also into consideration our state of oral health and habits, i.e sensitivity issues, food intake and whether we're very concious or moderately concious of our oral hygiene.

and to wdt_arte, good luck!

30 comments:

MM said...

Dear Doc,

saya ni tengah confuse. Gigi saya yang dah dibuat RCT dan crowning dah patah dan mengikut dr. gigi geraham asal gigi tersebut telah reput jadi tak boleh digantikan dengan crowning baru. The only solution is buat bridging atau implant.

Saya masih tak pasti opsyen mana yang perlu saya pilih. Please suggest.
Thanks.

mrshzefah said...

hi mm,
hmmm gigi geraham yg dah buat rct, usually right after complete rct tu kita mmg advice untuk buat crown. sbbnye, gigi geraham kita heavily use for chewing. so gigi yg RCTreated mmg dah weak struktur dia, so patut buat crown. kalau gigi lain boleh tak buat crown sbb kita tak berapa guna gigi lain 4 chewing. kalau dah pecah mmgla kena cabut, so your best option is bridge, bagi saya. sbb implant dia punya peratusan treatment failure lebih tinggi kalau berbanding bridge.

risya said...

Salam Doc,

Sy ada buat empress gigi kapak depan ni..but after 2 year,gg serpih..sedangkan dentist dulu kata blh long last up to 20yrs..bila dh cabut,dentist kata sbb empress ni full porcelin,so chances nk retak & serpih tu tinggi lagi2 gg depan kite guna utk ketam gigi...so now dia soh buat lain pulak..apa ntah namanya tp bukan full porcelin..ade ke apa2 alternative utk saya?thanks byk2..

mrshzefah said...

hi risya,
empress crown serpih? wow serius ni 1st time saya dengar. maybe awak tak sengaja tergigit benda keras kut? well, alternative lain is buat porcelain-fused metal crown, memang lagi kuat tapi kurang cantik sikit kalau berbanding empress.. hmmm kalau saya, saya cadangkan awak buat balik empress tuh, atau if possible boleh repair crown lama tuh. sbb kalau buat balik takut tak secantik yg lama....

Anonymous said...

dr..normally bridge ni tahan untuk berapa lama?
saya ada buat bridge baru2 ni..gigi yg dikecilkan tu rasa ngilu klu sy tgh mkn atau tergigit sesama gigi..berapa lm masalah ni akan hilang? adakah ini normal?

mrshzefah said...

hi anon,
hmm tu bunyinya mcm bridge awak tebal skit dari gigi awak yg lain. better for you to visit your dentist and let him trim the bridge a little bit. usually u can tell the difference right away.

Pak Anjang said...

Salam,
Semalam saya buat bridge utk 4 gigi depan atas. Masalahnya, hari ni gigi sementara tu bergoyang2, tapi belum tercabut. Biasa ke tu?
Dr suruh tunggu 10 hari. Lamanya tu!!! 10 hari tu kira tak sabtu dan ahad + cuti umum?
TQVM

mrshzefah said...

salam pak anjang,
gigi sementara goyang tu agak biasa, kalau belum tercabut lagi takpela, tapi cuba kurangkan guna gigi tu ye! gigi sementara ni kita takleh nak kuatkan sangat simennya, takut nnti susah nak buka bila bridge tu siap. 10 hari tu mungkin termasuk hari cuti, sbb standard masa yg diambil oleh makmal nak buat bridge ialah 7 hari bekerja tidak termasuk sabtu/ahad. so kalau campur hari weekend jadi 9-10 hari, betul tak?

Anonymous said...

salam dr..
saya ada masalah gigi yang membuat kan saya kurang yakin untuk ketawa..gigi depan saya satu telah patah ketika saya berumur 10 tahun ..so ketika umur 20 lebih saya pasang bracers juz untuk tutp gap yang ada..jadi gigi depan saya memang nampak tak cantik sebab gigi depan sekali tu berpasangan incisor dengan second insisor..jadi size nampak lain...

bleh tak dr suggest apa treatment yang bleh saya lakukan agar gigi depan saya nampak seperti yg normal sebab saya memang betul-betul nak rasa yakin bila senyum...tapi saya harap dapat treatmnet yang cepat dan tak memrlukan masa berbulan-bulan dan bertahun...

depan dah tak nampak ada gap..tapi susunan gigi memang tak menarik ..bleh tak dr jelaskan juga berapa kos yng diperlukan untuk buat tratment ini ...saya ingin benar mengtahui...

Anonymous said...

salam doc,
thanx coz doc sedia ruang untuk berbicara tentang masalah gigi ni..kadang-kadang buntu nak jumpa dentist sebab malu gigi kurang dan tak cantik..harap doc boleh selesaikan masalah saya ni...1) gigi saya ni kuning warnanya, ada tak rawatan untuk memutihkan gigi dan berapa kosnya...2) gigi geraham bawah saya semua dah dicabut disebabkan kerosakan yang teruk.umur saya baru 31 tahun. kalau boleh saya nak buat semua gigi saya yang telah tiada iaitu geraham bawah. apakah treatment yang sesuai dan berapa costnya. 3) gigi depan saya telah serpih pagi ni..malu saya nak bercakap..ini kalai ketiga serpih selepas dibuat treatment diklinik kerajaan... apakah mampu dibaiki lagi? 4) gigi saya dibahagian atas tidak sama, apabila senyum akan ketara bentuk gigi saya rendah sebelah...apakah rawatan yang sesuai dan berapa costnya.

Anonymous said...

kalau gigi dah memang teratur cuma jarang sikit gigi depan tu, pakai retainer terus boleh tak? berapa kos lebih kurang tu yer?

mrshzefah said...

salam to all,
-untuk susunan gigi yg tak menarik n gigi depan yg telah serpih, option paling baik pada saya is crowning.
-untuk ganti gigi geraham yg dah dicabut lebih baiklah kalau buat gigi palsu atau bridge.
-gigi kuning tuh susah skit. boleh je kalau nak buat whitening tapi kena tengok kesesuaian.
-kalau gigi dah teratur tapi jarang, ada beberapa option, contohnya braces atau veneer. kalau nak guna retainer boleh gak, tapi only if umur awak 18 thn ke bwh.

yg paling penting, kita jgn malu jumpa dentist.. sbb dentistlah org terbaik yg boleh bagitau kita apa rawatan yg terbaik untuk kita.. ok?

Anonymous said...

slm..berapa agaknyer kos tuk wat veneer & bridge tuk klinik swasta & kerajaan?

jef said...

Salam Dr Boleh sy tahu kos rawatan utk bridge bagi dua gigi geraham??
dan berapa lama rawatan di perlukan??
jika sy ingin buat bridge ganti 2 gigi rosak kiri dan kanan, maksudnye 4 gigi yg rosak kiri dan kanan, berapa jumlah kosnye... boleh email sy ke apartment_kelisa@yahoo.com

klinik dr berdekatan dgn rumah sy, terima kasih

mrshzefah said...

salam.
hi anon,
veneer di klinik swasta about rm1k/tooth. bridge rm600/unit. berapa unit yg diperlukan akan ditetapkan oleh dentist. kat gov saya tak sure, tapi usually about 50% less.

salam jef,
bridge utk gigi geraham tricky skit, awak mungkin kena check dulu on whether awak boleh buat bridge ke tak. saya anggarkan kos bridge awak mungkin dlm rm2400 untuk sebelah.

Anonymous said...

salam doc,
saya nak tanya apa beza crown and bridge? saya muda lagi umur 22 tapi gigi depan dah lama patah since 15years old. skarang saya pakai gigi palsu and totally different dri gigi yg lain salah satu sebab nya gusi sya terlalu mengecut and warna gigi palsu sangat ketara lain.ada org nasihatkan suruh buat bridge tpi sya tengok crown is better sbb x usik gigi yang lain.klu klinik doc brape harga untuk buat bridge and crown?sakit x buat bridge?thanks for answering :)

buy kamagra 100mg said...

I must appreciate your article writing skills.Every time i come here i see something very new.Thanks for sharing the information.

sompek said...

gigi saya banyak yang ddah reput ddan ada yang sompek ketika menggigit makanan. apakah rawatan yg sesuai dan berapakah kos? tolong anggarkan dan saya ingin membuat rawatan segera kerana ini menyebabkan saya hilang keyakinan.

Anonymous said...

salam dr,
sy tlah memakai 2 gg palsu dpn tgh ats sejak dr thn 1998 lg.oleh krn pd ms itu rawatan gg blum maju lg,sy tlah memilih utk mcabut gg sy n mmakai gg palsu krn dr gigi mbritahu sy bhw gg sy tlah mati n amat sakit apbila mgigit.kini sy ingin mbuat rawatan bridge @ implan bg mgantikn gg palsu sy.soalan sy bole tak lg klu sy nk buat mn2 rawatan tsebut?n brp ka anggaran kos bg 2 gg tuk mn2 rwatan tsebut?sy berumur 29 thn skrg n tngl d kepala batas,penang.tlg reply dr..tq

Anonymous said...

salam dr.umur saya bru 15 tahun.sejak kelmarin gigi saya sakit,so sy pg klinik td.dr kata gigi sy dah mati sbb sy pnah jatuh dulu.dia cdgkan buat rct.saya takut.sakit tak klau buat rct?and ada kesan sampingan tak?saya takut bila dgr org ckp clr gigi akn berubah warna sbb gigi sy yg kena buat rct ialah gigi depan tu.gigi kapak

Anonymous said...

helo doc,
sy telah buat crown n bridges dlm setahun lebih.dua2 gg depan sy crown,yg satu individual crown tapi yg satu lagi bercantum dgn bridge..masalahnya sekrg,surface gg crown yg bercantum dgn bridge tu patah.surface bridge kat sebelah gg tu pun ikut sekali tanggal...tapi brigde tu x longgar cuma nmpk x cntik sbb x nmpk mcm gg,seramik sahaja yg nmpk...so pendapat doktor,apa patut sy buat?patutka sy buat crown n bridge tu semula..crown yg individual tu mcm mn?

Anonymous said...

salam Doc.
nak bertanya..berapa kos bridging utk gigi depan? dah try tanya kat satu dentist kat pj...dia cakap nak kena trim 2 batang gigi b4 masukkan kan gigi palsu yg lekat permanent..kos 2k++..

lee.

Anonymous said...

Salam,
boleh saya tau berapa kos rawatan kalau nak pkai braces yang transparent tu?
Thanks~

mrshzefah said...

hi anon,
actually crown tu adalah mcm stokin utk sebatang gigi yg tak boleh buat tampalan, dan bridge tu pulak ialah beberapa btg crown yg disambung (hence why its called 'bridge'). biasanya 1 crown will cost rm600, so kalau 2 unit bridge (rm600x2) or 3 unit bridge (rm600x3). which one yg sesuai dgn awak? itu kena check dulu...

hi sompek,
why dont awak buat check up? susah kita nak story kalau tak tengok keadaan sebenarnya mcmmana..

Sri Murni said...

rakan saya menghadapi masalah gigi yang sangat teruk... hampir semua giginya rosak, dan patah.. mungkin disebabkan kemalangan atau kerana beliau merupakan perokok yang tegar.. apakah cadangan yang boleh disarankan kepada beliau? berapa kos yang diperlukan, dan dimana rawatan yang sesuai boleh didapati?

Faizah said...

salam doc,
saya nak tanyer.. anak saya baru berumur 14 bulan tapi gigi depan die 4 btg dah reput dan mulai sumbing..
1) apekah sebab utama kereputan gigi dlm usia yg muda mcmnie? fyi, anak saya nie banyak jugak diberi antibiotic mase umur die less than 12 months sbb slalu demam panas.. dan die juga ade masalah reflux.. die start tumbuh gigi mase 7 bulan dan sekarang dah ada 8 btg.. dan saya start gosok gigi die when he was 12 months old tapi tu pun tak selalu sbb die tak suke dipakse gosok gigi..
2) mcmana nak fix kan masalah gigi anak saya nie? kesian plak saya tgk sbb muda2 gigi dah sumbing dan ade brown spot.. takut die ada masalah mcm infection, kurang keyakinan, speech problem dll

thanks doc kerana sudi mdgr masalah saya..

Anonymous said...

hi doc. i hv a question.

sy dh buat RCT kat gg geraham atas bulan jan 2011. mula2 sy tatau pun lepas rct kena wat crown pula. dentist x bgtau sy abis2.sy tangguhkan crown dlu kerana cost rm600 agak besar bg sy.n now bulan ujung bulan june..suddenly the rct have become fractured. sy tau gg rct mmg brittle. tp sy x mampu nk buat crown setakat ini.so now my rct dah berlubang. akibat dr makan keropok hehehe.sy x de rs sakit pun.
i nk tnye doc, boleh x saya tampal temporary semula sementara sy nk kumpul duit buat crown ?

Anonymous said...

salam dr,
saya kini brumur 22thun n still ade sbtang gigi susu (atas kanan). n skrang gigi tu da mcm terhakis n mula rse sengal2 skit..so ive been thinking to remove it n wear braces..tp masalh kewangn worried me as im stll a student..saye ade baca in one of ur comment no need 2 wear braces, n blh buat bridging je..but then lpas saya tgk gmbar bridging tu melibatkn 2 gigi bersebelahan ye?..my problem now is sebelah kanan gigi susu saya tu gigi berlapis n i tot ssh nk buat brdging @ mcam ne doc?..n how much will it cost?..=( really need ur opinion..thnk u..

Anonymous said...

salam...
sy nk thu kalau gigi ats sy jarang dan kdpn lbh krg 1cm sy prlu wt rwtn apa?thanx...

Anonymous said...

salam dr, nak tanya... gigi geraham saya lubang dalam dan pecah. boleh buat rawatans araf n crown tak? ada dr ckp boleh.. ada dr ckap tak boleh.. kna cabut. ada cara nak selamatkan gigi dari dicabut,..huhuu nak buat implan kosnya sampai 5 to 6k sebijik.