Wednesday, July 23, 2008

bracing matter



the question of the week: berapa cost nak buat braces?

braces (or pendakap gigi, or besi pada gigi, or medically known as orthodontic treatment) has somehow becoming a trend among youngsters now. usually this type of treatment is done under advice of our dentists, but there are some cases in which the patients themselves request for it for various causes, example for self esteem, aesthetics reasons, because its cool and also because all their friends have it.

the cost of wearing braces varies from one clinic to another, but on average it is between rm3500-rm5000. no no no, you are not paying this amount in one shot. most of the payment you will have to put down is on your bonding appointment, in which your dentist cements the braces onto your teeth. on that appointment only you will pay about rm1500-rm2000. after that, you will have appointments on monthly basis, up to two years or more, to change or tighten the wires. those appointment costs about rm150-rm200. easy said, consider the initial rm1500-rm2000 as down-payment, and rm150-rm200 as monthly payment. so, for example, if you pay rm1500 as your initial payment and rm200 consequently on every monthly visit, and your dentist charge you rm4300 for the whole treatment course;

(rm4300 - rm1500) /rm200 = 14 months
you will finish paying in a little over one year. its not bad, isn't it?


okay, those rm4300 does not include the consultation before you start wearing braces, the treatment you need before you put on the braces and also the follow up after you remove them. specialist will charge you around rm50 for consultation. scaling or filling or extraction prior to putting on the braces will be charged accordingly. and x-ray cost is around rm100.



minor malalignment- non-specialist case

general dental practitioners do provide orthodontics treatment. we do this after we attend some short courses that enable us to provide those services to our patients; but only for simple cases such as minor malalignment of the teeth or spacing of the teeth (gigi jarang). we tend to charge lower for our services.

moderate-severe crowding: specialist's case

orthodontists, on the other hand are specialists that specializes in correcting major malalignment such as jongang (pardon my word, but i need to be blunt) and severe crowding of teeth, so their charges will be a little bit on the costly side. my advice is: always get a second or several opinions before you decide. get these dentists to tell you whether yours is a simple or a complicated case.

wearing braces is no ordinary or simple matter. a lot of failed cases attributes to lack of discipline and knowledge. so make sure you do your research and mentally well-readied before deciding on flaunting them. good luck!

86 comments:

siti said...

Salam Dr. Annisa,

Sy ade bbrape soklan pasal rawatan ortho nie.

1-ade ke ortho kat area bangi yg tawarkan free consultation? and ape info yg biasa pesakit dpt waktu consultation tu, eg. quotation,duration of treatment etc.?

2-sy plan nk start dptkn rwatan ortho as soon as after raya, then continue smpai maybe lan 7/8 taun dpan, sbb lpas tu sy nk transfer case sy ke uk (ikut suami smbung blaja). buleh x spjg sy di msia nie sy nk kerapkan visits for tightenin, so that di uk nnt sy buleh lesskan frequency dgn ortho kat sana (coz takut xleh afford too expensive cost per visit)?

3-sy maybe akan ada weding just b4 going abroad next yr.is it possible to have a temporary removal of my braces during that time?i read sumwhere says that ortho can consider special need of their patients.

sori sgt2 sbb byk sgt soklan,just nk clarify everything b4 decide to hv braces :)

mrshzefah said...

dear siti,
1. free consultation takde la rasanya.. usually consultation by gp dlm rm10-20, n consultation by specialist dlm rm50. specialist biasanya bagi in-depth punya consultation. tapi kalau nak tanya pendapat saje jumpa gp je dah cukup.
2. kekerapan visits tu terpulang kepada berapa banyak your gigi boleh gerak. biasanya kalau patient dewasa gigi susah skit nak gerak sebab bones kita dah 'matured'. kalau nak kerapkan visit pun kalau gigi tak gerak lagi cemana nak buat wire tightening tu betul tak?
3. temporary removal tu susah skit. sangat bergantung kepada how far along you've undergone your treatment. tapi kalau you're concerned pasal rupa besi yg tak berapa elok dalam gambar, you can always opt for braces yg transparent/teeth-coloured; maknanya takdela nampak besi penuh je kat mulut.
i hope my answer has clarify your queries.. :)

Y I E N J R said...

salam Doc,

I have a few inquiries :-

1. if gigi depan kita jongang, agak2, brape lame untuk back to normal?coz, tahun depan nak kawen...eerm.. nanti dah xboleh tanggal kan?
2.2 gigi depan actually tampal..tp xnampak mcm tampal sebab dulu pernah ada karies hitam2 yang agak teruk...camne erk doc? boleh pakai braces gak ke?

please..i need an answer..

thanks in advance :)

mrshzefah said...

dear yien jr,
1. ermm.. jongang teruk ke tak teruk?
byk jenis jongang tau... kalau jongang teruk memang lama skitla pakai braces, sbb byk dia nak kena tarik ke dalam. kalau tak teruk sekejap je la. kalau melibatkan 2 gigi depan je cuba check if you are able to have crowning or veneer... that way it will be cheaper and the result will be faster..
2. gigi bertampal masih boleh buat braces. tapi penjagaan dan kebersihan menjadi sangat extra penting... misalan kalau kita biasa berus gigi 2x sehari, pakai braces kita kena berus gigi everytime after makan. tambahan lg bila memang dah ada tampalan.

:-)

aish said...

Salam Dr. Anissa

boleh tak patient nak pasang braces kat gigi2 bawah je..gigi2 bawah je jarang ni..gigi atas excellant

mrshzefah said...

dear aish,
biasanya boleh je... tapi awak gi check up dulu, sbb kalau luruskan gigi bawah awak, ada possibility occlusion (pertemuan antara gigi atas dan bawah) awak mungkin lari sikit. kalau jadi camtu nanti awak susah nak makan. gi check dulu ekk..

Anonymous said...

Aslkum Dr...saya minat nak psg bcs kat gigi saya yg tak rata n jongang skit nih....dah survy bnyk klinik gigi..rasa minat nak wat gigi kat temp dr...tapi saya MEMANG sangat takut nak masuk klinik gigi krn pernah waktu kecil nampk excdent yg x diigini pd kawan saya yg buat gigi di klinik kerajaan...rasa mcm nak tido aje waktu wat rawatan tu...boleh ker...hehehe...(jgn ketawa tau...)-CIK AYI...CHERAS

mrshzefah said...

hi cik ayi,
ehehe.. takut tu biasa la, tapi kan alah bisa tegal biasa.. (err betul ke peribahasa nih..)pasang braces takdelah sakit pun, cuma mungkin ambik masa nak rasa comfortable la. sbb mende tuh kan mcm bendasing kat mulut kita... nak tido? boleh.... lagi senang kitorg nak buat kerja... hehe.. asal jgn tertutup mulut sudah... awak boleh je request nak dgr lagu ke hape.. or kalau awak ada walkman ke awak boleh je pasang masa rawatan tuh... perkara mcm tuh sangatlah dialu2kan... kitorg pun nak patient comfortable masa dapatkan rawatan.. kalau cemas je sumer benda jadi tak betul... betul tak.. :)

Anonymous said...

hi :)
dulu i pernah buat braces dekat klinik kerajaan.but,doc ckp gigi i jongang(dpn)teruk ckit,so dia suruh i pakai removal braces dulu before pakai yg kekal tu.lama pulak tu nak tnggu.tp pakai tu susah sikit laa.kalau na makan kena tngal,nak bercakap pon susah.so i mmg da xnak pkai bnda tu lagi.i ingat nak pergi klinik swasta lepas ni,soalan i,klinik swasta pon i kena pakai removal braces tu jugak ke?atau dy terus bagi i pakai yg kekal punya.pls k jwb soalan ni.. :)

mrshzefah said...

hi :)
removable braces tu biasanya dr suruh pakai biar senang sikit gigi nak gerak bila pakai yg fixed braces tuh.dah lama ke pakai yg removable tuh? saya cadangkan awak pegila klinik swasta yg awak pilih tu, nnti dr boleh check whether dah boleh pakai fixed braces terus atau tak. biasanya boleh, tapi pegi check dulu ok?

Anonymous said...

salam Dr Annisa,

saya ada masalah sikit dgn gigi saya ni..i used to wear braces when i was 17 n now i'm already 25..the problem is,gigi saya start bergerak balik after my wisdom tooth tumbuh..sekarang ni saya rasa mcm nak pakai braces balik coz my teeth dah tak straight mcm dulu :(..so my questions r:

1-saya dah cabut 4 gigi time saya nak pakai braces dulu so saya kene cabut gigi lagi ke in order nak betul kan gigi saya ni?kalau nak kene cabut lagi mcm tak sanggup je..;P

2-normally brapa price range for ceramic braces?kat clinic dr ada tak?

3-kat klinik dr ade tak offer lingual braces treatment?

4-i think my lower jaw mcm ke dalam so my side profile nampak mcm tak cantik.ade tak any treatment yg boleh kedepan kan jaw ni sikit?

really hope that u can answer all my queries..thank u!

mrshzefah said...

hi!
1. ermmm... ada space tak kat memana gigi awak tuh? biasanya memang dah tak cabut lg, but then kita kena tgk dulu berapa byk space yg available...
2. ceramic braces memang kita offer, price range dlm rm6500
3. lingual braces kita tak offer la. not recommended by our specialist sbb dia bg lebih side effects pd patient: pada speech kita, cepat lukakan lidah n masa rawatan lebih lama.
4. awak rasa lower jaw awak ke depan? hv u tried using a mouthguard? yg org sports pakai tuh?

saifullah said...

askum...nak taya pasal had umur untuk pakai braces....?sy sekarang nie berumur 26 tahun...boleh lagi ker pakai braces?..utk pengetahuan dr saya ader gigi yg kecik kt tengah..antara 2 batang gigi hadapan...

mrshzefah said...

wa'alaikumsalam saifullah,
had umur pakai braces? takde had... saya ada pt umur 55 yg tgh pakai braces... dun worry...
gigi kecik tuh bunyiknya mcm gigi extra... kita panggil supernumerary teeth... gigi yg terlebih dari 32 btg gigi yg kita biasanya ada.. biasanya kita cabut dulu gigi tuh before pakai braces.. apape pun gi check up dulu ek.. confirmkan betul tak tekaan saya nih.. good luck.

saifullah said...

Betul tekaan doktor.....extra gigi betul-betul kt bahagian hadapan...kalau jenis extra gigi...kena cabut kan...apabila cabut...akan ader space yang agak besar gak la...
.dr pengalam doktor ...berapa lama biasa perlu utk pt pakai....braces,?apakah jenis rawatan yang sesuai.....

mrshzefah said...

hi saifullah,
berapa lama pakai braces bergantung pada umur kita... kalau <17thn (means tulang kita tgh dlm proses maturity) cepatla duration braces tuh sbb gigi cepat gerak; biasa less than 2 yrs. kalau >17thn, bones kita dah matured, so gigi susah skit nak gerak, so lama la skit. biasa dalam 2-3 thn. kalau tanak buat braces actually ada lagi satu choice: crown / veneer. yang nih, tanya dentist awak whether awak sesuai tak buat this type of treatment. good luck!

teratak RinduKasih said...

dr..sy nk pakai braces tapi tgh kumpul duit nih(student lg..)gigi saya bahagian ats jer de masalah..sbtg gigi jer terke'depan'..n gigi nih byk mencederakan org(sbb sy main sport)..kalo pki braces part atas jer..brp erk kosnye??xde student rate ke kat klinik dr??hehehe

mrshzefah said...

hi cik kasih,
sebtg je gigi terkedepan? kalau sebatang je mmg boleh pakai braces tapi ada gak alternatif lain cth crowning. kalau pakai atas je kosnye dlm half je lah. student rate?
hihi kitorg nih in general takdela nak jadi kejam ... tapi kalau specialist mmg tuhla rate depa. kalau kitorg charge murah sgt nnti boleh kena query tau dgn council kitorg sbb harga kat klinik swasta ni pun ada guideline dr kementerian...
awak surveyla klinik mana yg awak rasa paling best harga dia..

teratak RinduKasih said...

ooo..mcm tue k!!thanx Dr...a lot of love to you..

nadia said...

assalamualaikum doctor.
i ade soalan....

1) dulu i penah pakai braces untuk betulkan gigi bawah i saje..braces yang pakai then tanggal bile time makan tu..i cabut satu batang gigi je..then gigi tu move tapi still tak rata..then doktor yang i pegi tu hilangkan i punya acuan gigi asal so taktau camne hasilnye.i frust jugakle..tapi i still nak gigi i cantik.so skrg i ingat nak pasang yang fixed braces tu untuk gigi bawah saje.boleh ke?
2.)berapa kos nye n normally berapa lama pakai untuk gigi bwah sahaja...or lebih afdal ke atau suggestion untuk pakai atas n bawah?
3.)dekat clinic doktor selalunye berapa kos nye n doktor ade buat treatment tu tak?
4.)mula-mula datang register and consultation berapa kosnye? kredit kad terima tak?

thank you...

mrshzefah said...

hi nadia, so sorry for my late reply
1. gigi bwh je boleh, depending on mcmmana your gigi bwh tuh bertemu dgn gigi atas. sbb kalau betulkan gigi bwh je tapi pertemuan dgn gigi atas tak betul cemana awak nak makan nnti..
2. kos untuk gigi bwh je is about half drpd kalau buat atas n bwh. tapi mmg lebih afdal kalau buat atas n bwh... unless kalau mmg betul2 tak perlu.
3. klinik saya ada buat braces, n at the moment kita ada visiting specialist untuk braces nh, so charges dia is specialist charges which is rm4500 for both arches.
4. consultation dgn gp rm10-20, consultation dgn specialist rm60. registration is free. at the moment we only accept visa and mastercard for charges rm100 and above.
tq.

iqa said...

salam doktor..
sy ade bbrapa soalan..

1)dua gigi dpan sy(gigi kapak) blubang dtengah dan dah dtampal,tp nmpak xcntik dan buat sy malu..n one more saiznye sgt berbeza dgn gigi laen(besar),ape yg perlu sy buat?

2)sy trasa nk buat braces bcoz gigi bwh sy jrg..the prob is,my teeth agak yellowish..so,is it i have to whiten my teeth 1st b4 doing the braces?

hope,doktor leh tolong coz sy sgt xyakin bila nk snyum..

thnx..

mrshzefah said...

hi iqa..
1. awak boleh mintak dentist awak redo tampalan tuh, kata nak bagi cantik... or awak boleh mintak buat crown or veneer. tapi ni bergantung pada budget awak.
2. yg ni kena pegi check up dulu, see wether u really need the braces or not. but ideally buat braces dulu baru buat whitening, sbb aftereffect braces pun kengkadang jadi lebih kuning dr sebelumnya.

you're welcome...

iqa said...

hi doc..
thnx coz bantu sy..
i hv another quest..

1)kalo redo tmpln,besenye kos die bape,doc?

2)crown or veneer tuh cmne plak process die?n bape plak kos die tuk 2 btg gigi dpn nih?

:)thnx~

nurul said...

salam doc..
sy ada soalan..

1)gigi bongsu sy bru tumbuh sparuh,but cm xslari dgn gusi2 laen..so,slalu tgigit ble mkn n luka..
2)so,that mean i have to wearing braces ke?
3)but,if nk wat braces,kne tggu smpai gigi bongsu sy tumbuh spenuhnye ke doctor?

mrshzefah said...

to iqa:
1. redo tampalan kos dia dlm rm100+ untuk 2 gigi
2. crown/veneer kos dia dlm rm600+ untuk satu gigi. memang mahal tapi hasil dia cun.

to nurul:
gigi bongsu kita selalu panggil dia nonfunctional teeth, i.e kita tak guna gigi tuh untuk makan or apape pun, so jarang kta simpan gigi tu. kalau tumbuh senget ke ape tapi tak bagi problem bagi awak, biarkan jela. tapi kalau asik menyebabkan awak tergigit atau asik sakit then baru kita buang gigi tuh.

ac said...

salam doc...nk tanye

saye ader buat ortho treatment kt overc nih,bru 4 bulan++ rasenyer.tpi
sye tgok bru satu jer gigi saye gerak.mmg ambil mase yg lame ker utk gigi gerak??

lgi satu...sye tgok prosedur kt sini ngan kt m'sia cam lain jer.kat sini,tiap2 mggu kene jmpe doctor tuh die tukar getah die n wayar.pastu die xcabut pon gigi saye walaupun saye tgok xder space utk gigi saye gerak.bile saye tnye die,die kate die nk expand gigi saye dulu utk cari space,bru nk trik gigi lain.boleh ker cmnih??

terima kasih...

Anonymous said...

i want to do braces , but looking at my teeth condition, its just that my lower teeth are not really straight. upper teeth are really straight i think. so planning to do braces only 4 lower teeth. do u think gov clinic will accept me if my condition is not really in need to have braces..? usually how long should i wait until my turn comes? n how much need to pay for lower teeth braces in gov clinic.. thank you..

Anonymous said...

hi dr :)

mrshzefah said...

hi ac,
maybe you only need a little bit of space (<4mm) untuk gigi tuh, sbb tu dia tak cabut gigi memana. kalau cabut gigi tu biasanya sbb space yg diperlukan untuk gigi lain is more than 5mm. cara dia expand pun biasanya either expandkan lelangit kita or susunan gigi... sbb tuhla pergerakan gigi awak rasa mcm lambat.. sbb kena expand dulu sebelum gerakkan gigi... sabarla yek...

hi anon,
you need to be below 16 yrs of age to have ortho treatment in gov clinic... n you didnt mention to me your age..

Nisrina said...

hi dr,
saya da survey beberapa clinic, so far yang dekat bangi ni clinic dr je terima patient umur 26 thn ke atas untuk buat braces..soalannya:
1. berapa charge untuk 1st consultation bg menentukan kesesuaian braces dgn condition gigi saya?
2. saya cume nk betulkan 2 gigi depan atas (jarang dan ke depan) dan bawah (ke depan)saje.Gigi lain semua ok.ada cara lain ke selain pakai braces? dan mana lebih murah?
TQ

wan_mxpx said...

doc...
sy nk tanye mcm mane nk ke klinik doc..?
sy nk buat braces di klinik doc.
tp sy tgl di kuala lumpur..

wan_mxpx said...

kenapa doc xjwb soklan saya

wan_mxpx said...

saya nak tanye lebih lanjut lagi pasl braces..boleh tak doc kasi no tepon klinik...

mrshzefah said...

to wan:
no phone klinik 03 89203758 seperti yg tertera di sebelah kiri blog nih dgn alamat sekali. tq

wan_mxpx said...

tq doc...

deedee said...

doc. gg sy mcm byk sgt prob.. sy bleh g utk consultation je dulu x? advice me what i'm supposed to do.. sbb sy govt servant.. minor repair tu bleh sy wat kt govt je kan.. n if nk cepat..utk pakai braces..sy ke private or ur clinic.. kan?
fyi.. sy ade tanam gigi palsu (depan, atas, 1) .. boleh ke pakai breaces?

mrshzefah said...

hiya deedee,
datang untuk consultation is always yg terbaik untuk rawatan gigi. senang camtu sbb lepas dr assess gigi awak dr boleh cerita-ceriti pasal treatment option awak. tak perlu terus buat rawatan, ambil masa awak sendiri untuk decide. dont worry, kita tak pernah paksa buat rawatan!
kalau pakai gigi palsu untuk gigi depan, lebih baik buat bridge sebagai alternatif. lebih cantik.

wan_mxpx said...

adakah senang untuk saya ke klinik doc kalau dari stesen komuter..??

KAK LONG said...

salam dr..

sy ni student n tringin sgt nk buat braces..tp memandangkan sy blaja lg..kne kumpul duit dlu..ok,the questions are:

1. gigi ats sy agk jarang dan ade satu lg gigi susu yg masih xgoyang2 n da tmbuh gigi lain blakang gigi susu tu..snang cter gigi atas sy memang x cantik dan xpnuh berbanding gigi bwh sy yg acceptable la gak..ape advise dr utk masalah sy? slain braces, teknik veneer tu sesuai ke dgn mslh sy?

2. brapa kos whitening teeth?

hope dr boleh reply pertanyaan sy..

thx.

mrshzefah said...

to wan:
sgt senang kalau turun di stesen komuter ukm. bgtau pakcik teksi kata nak turun di stesen petronas seksyen 3. klinik kami terletak betul2 di belakang petronas tuh.

to kaklong;
1. teknik veneer mmg alternative kpd braces. pilihan tu bergantung kp budget, keadaan gigi n berapa cepat awak nak hasilnya.
2. whitening ada byk jenis, so its cost bergantung pada jenis mana yg awak nak. paling murah rm100 tapi kita takkan jamin keberkesanannya. paling mahal dlm rm2500, confirm berkesan.
thanks.

BaLQisH... said...

slm doc,
saya balqish.
1.saye mengalami masalah gigi selepas terlibat dengan excident.gigi depan atas saye pecah dibahagian tengah dan patah separuh.manakala gigi lg 1 telah mati dan jatuh sedikit dr kedudukan asal,namun gigi yg patah separuh telah tampal tapi tidak kuat dan tidak sewarna dengan gigi asl.
saye ingin meminta pendapat doc,ape yg perlu saye lakukan?
2.gusi depan dibahagian bawah pula patah.namun gigi masih hidup dan kukuh tetapi jarang.bolehkah saye memakai brace?

Anonymous said...

Salam and hello everyone, please cite sikit pada saya pengalaman saudara / saudari yang pernah buat bridge gigi(bridge sahaja ok)..saya nie tgh dilema nak buat ke taknak bridge sebab takut hasilnye tak cantik atau ade ape2 side effect..jadi mengikut pengalaman korang, cite la macamana korang mase buat brige tu..sakit ke tak..lepas buat tu sakit ke tak..bape lame sakit tu..and if after dah ilang sakit tu korang ade hadapi ape2 masalah tak and nak cure nyer macam mana, please bagitau saya..ni add. email saya :wdt_arte@yahoo.com…pengalaman all of u sangat bermakna buat saya..please guide me

dyana said...

salam doktor,
Sy tgh mendapatkn treatment ortodontik. Sy dh amek x-ray & dh buat acuan gigi. Next two appointment, doktor akan pakai kan spacer & band.
Masalahnye sy br dpt surat dihantar bertugas ke Sabah. Jadi sy kena smbung treatment sy di Sabah. Bolehkah sy smbung treatment sy kat Sabah selepas pakai spacer & band kt semenanjung?

mrshzefah said...

salam..
to balqish: kesiannye awak.. the best choice for you is crowning pada gigi2 tuh (atas dan bawah), but make sure buat root canal dulu pada gigi yg dah tukar warna tuh supaya tak sakit, ok!

to dyana: boleh..... tapi dapatkan surat refer dari dr di sini kepada dr di sabah, ok! dan bila di sabah, sbb awak dah pakai spacer tuh, jgn delay rawatan, dapatkan appt cepat2. good luck!

dyana said...

tq dr..

mrshzefah said...

no problemo dyana!

pakwerisau said...

hi. nama saya pakwerisau.

- gf saya ada masalah gigi. tp sy tak penah tegur. gigi dia agak berterabur jugak dr. sy kalau boleh nk dia repair gigi dia. tp adakah braces atau teknik lain mmg boleh baiki apa jua bentuk gigi yg rosak walau seteruk mana sekalipun?

- cara mcm mana utk sy approach gf sy supaya dia setuju utk ikut sy pergi consultation. sy khuatir dia akan terasa hati dan rasa terhina sedangkan niat sy utk kebaikan dia sendiri juga.

- sy perlu repair gigi dia sebab family sy semua sgt pentingkan bentuk gigi sbb alhamdulillah family kami sekeluarga tiada yg bermasalah gigi. tq.

mrshzefah said...

hi pakwerisau,
wah, bertuah gf awak dpt pakwe yg care mcm awak. gigi rosak ada mcm2 cara untuk baiki, yg lebih penting bagi saya ialah menjaga kesihatan gigi tu selepas rawatan. sbb kalau lepas rawatan tak jaga, confirm lepas tu jadi balik masalah yg sama...
hehe soalan awak tentang cemana nak approach gf awak tu lebih sesuai ditujukan pada pakar motivasi, but anyway kalau saya jadi awak, saya ajak dia kengkonon saya yg nak check up sbb saya rasa tak selesa pada gigi saya, pastu cakap kat dia jom pegi check up sama2... biasanya masa check up dr akan explain keseluruhan ape masalah kita n cara nak atasi masalah tu...
good luck!

Anonymous said...

Dr,
saya ada masalah di mana 2 batang gigi bawah (bahagian depan) saya renggang yg quite obvious. boleh tak saya guna mana2 kaedah rawatan selain drpd pemakaian braces sb cdg nak kenduri next year n only after that nak pakai braces. Please help me... from leen

mrshzefah said...

hi leen,
mungkin awak boleh tutup space yg ada tuh dengan tampalan komposit. ianya cantik, berwarna gigi, mudah dilakukan dan alternatif yg baik untuk braces.

wan_mxpx said...

ada limit umur ke kalo nak buat braces..?

Anonymous said...

hye doc..

saya nak tanye ckit ni...
gigi saya ni yang bawah agak berterabur dpan belakang n rapat rapat...so kalo terselit daging tu memang merana r nak dikoreknya...sometm kalau kunyah selalu tergigit dinding tepi n lidah..so soalannya

1)camner nak solve my problemo ni ek?coz malu r ngan member n even my family pun pelik..any advice??

2)kalo pakai braces kat gigi bawah jer ley ke although gigi saya rapat2 tp xstraight coz dpn blakang..

3)kalo pakai braces bawah jer brape RM ek?

tolong ek doc..TQ

Anonymous said...

salam wbt...

dr,

gigi saya 2 yang depan senget ke tgh. kire makan epal tuh, nanti ada bentuk V.. haha... saya nak pakai braces tp sbb saya belajar oversoa, cam susah je nak follow up appointment. so, maybe nak buat after habis blaja. for the time being, boleh ke crooked teeth tuh at least improve sket ke by having a removal braces?? at least boleh improve sket ke'senget'an gigi tuh.. heh..

thanx dr

mrshzefah said...

salam.
to anon 3/3,
boleh kalau nak pakai braces gigi bawah je, but kebykan dr tak recommend sbb nnti awak punya gigitan lari.. biasanya perlu pakai braces atas bwh sbb bila gigi bwh tu berubah susunannya gigi atas pun kena ikut sekali

to anon 22/3,
i assume umur awak >18thn la sbb awak nak gi belajar oversea.. removal braces untuk adult patient mcm kita ni susah skit la dear, sbb tulang2 kita ni dah degil (or matured hehe) so gigi kita susah nak move. kalau ada pun terlalu sikit dan tak ketara. make as well terus buat braces je, ye idak?

Anonymous said...

salam dr,

tumpang tanya
kalo salah satu gigi depan saya dah buat root canal therapy? bleh jugak ke pakai braces?

kumin alfi said...

salam doc,

susunan gigi atas saya tak rata,
tapi di bawah semua okey,

ade tak orang pakai braces bahagian atas sahaja?
kalau ada, brapa costnya?

miszykikan said...

hai dr...

sya ada terfikir jg nak buat veneer..tp ada 1 gigi yg yg berlubang besar..yg lain tuh ada sikit2 je..mungkin sya kn buat crwon kn..tp sya ada terbaca kat tenet ada buat crown dlm RM80-RM130..kat poliklinik pergigian ukm..sya nak tnya apa pndngan dr..hasil nya sma ke?

aliya said...

salam dr,
saya penah pakai braces dulu, lepas retainer saye patah, gigi saye dh gerak balik, atas n bawah..dh 6 thn retainer sy patah..(umo saye 23) bole ke saya btul kan gigi saya dgn removable braces? sbb kalau bole saya tak nak pakai braces lg..ade alternatif laen tak?
brape harge removable braces? klinik dr ade buat tak?

thanks

mrshzefah said...

hi anon,
boleh buat braces walaupun ada gigi dah buat rct. tapi.. gigi tu akan susah skit nak gerak.

hi kumin,
braces atas je is for org yg tak perlukan cabutan masa buat braces. kalau perlu cabutan for space, perlu buat both atas n bwh.

hi miszykikan,
no problem kalau awak nak buat kat poliklinik ukm, tapi tu student yg buat so appointment mungkin berkali2. hasilnya sama...

hi aliya,
byk ke dah gerak? haish apesal la awak tak ganti cepat2 retainer yg patah tuh kesian awak kan gigi dah tak rata.. kalau byk sgt dah geraknye mungkin kena pakai balik braces. yes, klinik saya ada buat removable braces, harga dlm rm1k.

aliya said...

slm, dulu saye buat braces kat mlk, pastu pindah kl..so bile retainer patah cam jauh nak g mlk..nyesal smpai skng..huhu.. gigi saye bhgn atas gerak 1 gigi, n 1 gigi bwh gerak..
kalau buat removable braces, kene dtg jumpe dr tiap2 bulan ke mcm pakai braces tu?
n rm1k tu bole byr ansur or kene byr skali gus?

aya said...

hi dr,

kat klink dr ada tak damon braces? how does it cost?

bh said...

dr. sy nak buat braces tapi gigi atas depan saya dah patah dua. boleh tak kalau braces saya gerakkan juga gigi taring saya ke depan (gantikan tempat yang patah tu siket).. saya pernah tanya seorang dokter dulu, dia kata boleh ratakan siket gigi taring tu supaya nampak macam gigi depan. dan gigi sebelah taring tu kikir siket supaya nampak cam taring. apa pendapat dr yer..

effy said...

hi dr,

2mnths back, gigi i telah dicabut 4btg n after that the dentist gave me something that they call 'retainer' or 'spacer' (im not sure what it is) & he asked me to wear it (for my upper teeth) 24/7 for about 4weeks. Then, after 4 weeks, the dentist asked me to wear it again for another 4weeks sebelom die pasang 'bracket'.. can i have clarification for ur side on the process of wearing the braces.

aimie said...

salam doc..
saya nak tanya..
saya dlm proses nk pakai braces..
walaupon gigi saya x de masalah langsung even jongang or masalah lain..
tapi sy minat sgt nak pakai..
boleh ke doktor?
kalau sy boleh pakai braces..saya kene cabut 4 btg gigi or x pyh langsung..
sbb gigi saya x ada ape2 masalah..
cuma minat nk pakai..

Anonymous said...

salam~ saye na tnye bpe harga standard 4 damon braces??? tq~

Anonymous said...

salam Dr.

kalau self-ligating braces tu berapa pulak kos nyer. lagi mahal ke? sesuai tak untuk org baru berusia 30-an ;) dan cpt ke kesannya tuk org yg dah berusia?

Anonymous said...

hi dr. saya nk tanya ape beza crowning,veneer and pakai bracess?

sualshop said...

salam doc, sy dh pkai braces sejak dr january 2010 di sebuah klinik swasta di kuala lumpur..gigi sy mengalami masalah jonggang sederhana..umur sy sekarang 21thun..masalahnyer skrg, gigi atas sy senget dan condong ke belakang..bila, sy tanya doktor gigi sy, die kate, tulang gusi sy di bahagian atas keras..tp, pd pendapat saya, semasa peringkat permulaan sy pkai braces, braces sy terlalu ketat..boleh tolong bg saya sedikit nasihat bagaimana nak membetulkan gigi atas saya nie yg condong ke belakang dan masih lg jonggang walaupun dh hampir setahun pkai braces..sy tak nak salahkan sesiapa.tp, sy rasa mcm dh kena tipu pun ada..sy dh byr RM3750 dan ada baki lg RM50 jer..sy sgt xpuas ati dengan rawatan braces yg diberikan kerana hasilnya lebih teruk drp sebelum sy pkai braces..harap doktor boleh bantu sy..sy sedia dtg ke klinik doc untuk mendapatkan advice dr doc..thanx

iekah said...

salam...
sy teringin nak pakai braces..harga yg ditawarkan tu termasuk sekali ngan kos untuk cabut gigi ke?

iekah said...

salam...
sy teringin nak pakai braces..harga yg ditawarkan tu termasuk sekali ngan kos untuk cabut gigi ke?

pelangi indah said...

Salam Dr,

Tahun 2011 ni umur saya 25taun,nk tnya:
boleh ke umur da 25tahun wat braces cz gigi taring kanan n kiri tak allign ngan y lain..

specialist orthodontic in johor yang ok n selamat kat mana yer?

tq dr,

Anonymous said...

salam doc. saya tengah survey clinic untuk pakai braces ni. gigi 2 depan saya tak straight. so saya nak pakai lah braces tapi saya takut. haha. tapi kan doc, saya kira gigi saya baru ada 28 batang. boley ke pakai braces?

Anonymous said...

Assalamualaikum doc...


berapa lamakah kita perlu memakai retainer selepas habis tempoh pakai braces?

sy hanya memakai retainer dlm tempoh setahun shj.... kwn sy ada memberitahu bahawa retainer ni kena pakai sepanjang hayat.. betul ke doc?

Anonymous said...

doc, dulu sy ada buat rawatan RCT dan crowning kt gigi depan...setelah beberapa thn sy tgk gigi saya di bahagian belakang dh menjadi hitam...normal ke doc mcm tuh? boleh ke kl saya nk tukar crowning yg baru? perlukah sy buat RCT semula? brp kos buat crowning yg baru doc?

Anonymous said...

dr...sye da paki braces...sye careless n skunk trdapat 2 btg gigin yg da rosak...hu3...cam ner nk atasi ni???? ape guner pkai braces...hu3...tolong la bagik pndapat @ saranan...

iman said...

dr tlong r sye...sye da pki braces tapi sye careless....mklum la taon ni bzy nk peksa...tibe2 ader plak 2 btng gigi sye yg da rosak...ape yg patot sye buat..hu3...xder gnernya sye pkai braces lau gigi da x cntek...

Anonymous said...

hi doctor saye yasmin, saye ade masalah sama seperti balkis dimana gigi hadapan saya patah separuh akibat kemalngan...bile buat tampalan, warnanya tidak serata dan kawan2 sering mengejek saye dengan iklan polident...gigi graham saya pula tumbuh secara melintang menyebabkan ia berlanggar dgn gusi dan pipi...saye pergi ke klinik kerajaan utk buat appointment braces namun setelah 4 tahun mereka telefom dan memberitahu appointment yg dilakukan bkn utk buat braces...jadi penantian saya selama 4 tahun sia-sia...brapa kos sekiranya saya ingin melakukan braces & crowning..do advice becouse i really lose my confident especially when i talk...

Anonymous said...

salam doktor..nak tanya..ada ke jenis susunan gigi yang tak boleh buat braces? 2 batang gigi depan saya jongang sikit je yg lain semua ok..ada ke kemungkinan tak boleh pakai braces in case gigi atas tu berlaga dengan gigi bawah ke lepas da tersusun?

Anonymous said...

As salam dr, skarang sy berumur 23 tahun..Sy bercadang untuk memakai braces. Gigi saya tidak rata dan saya mempunyai 1 gigi taring yang ternaik ke atas atau biasanya org panggil 'siong'. Disamping itu, saya juga pernah menjalani proses penampalan gigi geraham kerana berlubang. Sy hendak bertanya adakah faktor-faktor ini menyebabkan saya masih boleh memakai braces. Jika boleh, brape kosnya?

Anonymous said...

hello doktor,
saya nak tahu, gigi depan saya bahagian atas ni jongang sikit je tapi susunan semua cantik and ok saja, kawan2 pun cakap gigi dah cantik cuma jongang sikit la dekat atas. . bawah ok, emmm berapa lama perlu pakai braces ya ? saya umur 20 tahun, ada niat utk pakai tapi saya masih risau. terima kasih !

Anonymous said...

salam doc... saya nk tnya gigi h katas sy kdpn lbh krg 1 cm.. ps2 gigi atas sy agak jarang and sy ada 2 gigi atas yg tjm.. agk2 apa rwtn yg sy prlu??tq

fyqa fify said...

salam,dr..saye nak tye
1)umo saye 16 taon,saye nak pkai braces sebab gigi bwh saye xteratur,n gigi atas,dua btg mcm kedepan,adekah saye kene bgtaw dkat dentist kat skola atw trus je g klinik untk cek ?

Anonymous said...

salam , doc.
saya nak tanya , bayaran harga pakai braces dia bergantung pada keadaan gigi tak? saya pernah buat pemeriksaan gigi , doc tu kata gigi saya okey tapi cuma senget sikit. 4 gigi depan , 2 dari kanan okey tapi , 2 dari kiri tu kedepan sikit. So , teruk sangat ke ? dan harga braces agaknya lingkungan berapa ya? dan berapa lama agaknya pemakaian braces tu kalau pada keadaan say ni ? thank you.

ain said...


salam dr, saya berumur 21 thn,sy menghadapi masalah gigi atas yg jonggang, sy pernah pergi ke klinik gigi kerajaan msa sy umur belasan thn utk pakai braces, tp doc tu ckp sy perlu jalani pembendahan.tp parent sy tangguhkan dulu. tp now sy nk buat future treatment utk gigi sy. sy juga baru 8 bln menjalani pembendahan di bahagian tulang otak kerna ad ketumbuhan kecil, adkh sy akan mengalami sebarang risiko if sy nk buat braces or any surgery? tyvm

Anonymous said...

salam doc,how bout if i got temporo mandibular joint disfunction syndrome?can i wear it?but my doc give mouth guard to wear every nite.