Sunday, May 31, 2009

hari tanpa tembakau sedunia

in 1987 World Health Organization declares 31st may as world no tobacco day in attempt to draw glabal attention towards negative health effects of tobacco use. in conjunction with this day we would like to highlight our previous entry on this subject:

to be or not to be

i hope this article will open our minds towards the danger of tobacco usage not just to our general health but to our oral health as well.

TAK NAK!

10 comments:

Anonymous said...

minta izin nk link blog ya=)slm ziarah doktor

pizli_mw said...
This comment has been removed by the author.
autumn said...

salam dr,

saya dari sh alam. saya ada masalah gigi di mana jika dilihat dari pandangan sisi, wujudnya ruang (seperti di takik) di antara gigi dan gusi. yang obviousnya pada gigi belakang dan kini makin menjangkiti gigi hadapan. FYI gigi sy sudah byk yang rosak dan ada yang saya anggap sebagai "tunggul". sudah beberapa kali saya ingin buat check up tapi tidak berkesempatan dan saya rasa amat rendah diri. kadang2 tu terasa akan dimarahi oleh dr pun ada (fikir lebih dr kanak2). so saya mintak pandangan dr mengenai masalah sy ini dan apa rawatan yang dr syorkan. jika boleh saya ingin mengetahui kedudukan clinic dr. any map?

TQVM

mrshzefah said...

salam autumn,
ruang antara gigi biasanya berlaku kalau kita tak floss. bila tak floss, pengumpulan makanan akan terjadi n gusi kita jadi irritated, so lama2 gusi kita semakin surut so jadila ruang kosong berbentuk segitiga di antara gigi-gigi kita. hmmm tapi pilihan terbaik untuk awak is buat check-up supaya dr boleh kenalpasti the real reason kenapa gigi awak jadik camtu. lepas tuh baru boleh bincang pasal treatment. tapi awak check-up cepat2 ek supaya tak makin teruk, ok? map ke klinik saya akan post kemudian.
tq!

Nazir said...

Doc !

I just came back from your clinic. I've been having a bit of a toothache since last week but due to working late and travelling over weekends, I only had today to visit the dentist.

Funny thing, I went on google and looked for a dentist in Bangi to which I found your blog.

I truly believe that by the way you you write, you are a really passionate dentist and look at any set of teeth as a challenge.

Anyway, made my appointment at 1030 on this lovely Sunday morning and apart from removing the tooth, had scaling done as well. Even though you were not around, your staff were very polite, skillful and full of knowledge.

I'm just guessing that your standard practice is to preserve teeth rather that just removing them to get rid of the pain (like some dentists do) but since this tooth of mine was a baby tooth that had been filled and refilled and refilled, I just had to get rid of the pain.

Hope to meet you in the next 2 to 3 months as your staff told me that I might need to do a bridge :-)

mrshzefah said...

hi nazir!
thank you for dropping by! and you guessed right, all of us here (my staff and i) will try to preserve as many teeth as we can, one patient at a time. it is a little difficult though, with our mindsets that says 'if it causes pain and suffering, get rid of it'. but then yours was a milk tooth, so cabut was the only option.
please feel free to leave your comment (positive and also otherwise) so that we can improve our services in future.
thanks again! :)

min said...

Doc

Hari ini saya ada pergi ke sebuah klinik gigi di KL untuk buat checkup. Sy jenis malu, dan semua staff di klinik itu perempuan muda yg mmg cantik-cantik belaka. Oleh sbb tu, sy tak beri perhatian atas apa yg doktor itu cakap. Oleh itu, sy perlukan pendapat mengenai rawatan sy.

Ceritanya begini. Saya didapati tidak mencuci gigi dgn betul (dan kerap sbnrnya). Oleh itu sy diberi rawatan scaling. Kemudian sy juga diberitahu ada alur (yg kekuningan) pada gigi geraham saya pd rahang bawah. Doktor itu mengesyorkan sy buat rawatan XXX utk menutup alur itu. Ini adalah kerana alur itu boleh menjadi lebih teruk dan seterusnya menjadi lubang.

Persoalannya, apakah dia rawatan XXX ini? Sy tidak pasti adakah ia (filling ke?). Sy difahamkan rawatan sebatang gigi adalah RM50, dan sy memerlukan rawatan 6-8 gigi. 6x50=300. Adakah ini penting? Sy masih lg belajar dan sumber kewangan terhad, jadi nilai ini sedikit mengganggu sy. Bagaimanapun, sy tidak kisah jika ia betul2 diperlukan.

Terima kasih.

mrshzefah said...

hi min,
kalau ikut description awak, rasanya rawatan tuh dipanggil 'fissure sealant'. saya mmg recommend rawatan ni, its the best way untuk prevent lubang pada sume org termasuk children. tapi, rawatan ni tak urgent. maknanya kalau awak nak buat satu persatu pun boleh. hari ni buat satu dulu, pastu bila awak ada duit lebih lagi bulan lain, awak buat lagi satu pulak, ok? kos rm50/sebtg tu mmg normal cost, jarang kita charge murah drpd tuh. so dont worry, buat sebtg2 bila awak ada ongkosnya, k? :)

Saranee said...

Saya membuat gigi palsu tanam dengan cuci saraf dan letakkan gigi palsu tanpa cabut akar gigi, sekarang gusi gigi saya sakit dan tumbuh tumor, ada nanah juga. Doktor gigi di klinik lain beritahu saya kena cuci semula saraf gigi dan buat semula gigi palsu. Kos anggaran sama dengan kos membuat gigi palsu yang saya dah bayar.
Apakah nasihat doktor?
Perlukah saya buat semula?

mrshzefah said...

hi saranee,
samada awak buat semula rawatan yg sama atau awak dptkan appt dengan pakar bedah mulut di hospital utk remove the tumour. sbb saya rasa sakit tu lebih berpunca dari tumour tersebut.. good luck!